Waarom een volkstuin?


In principe is het antwoord heel simpel... Waarom eigenlijk niet?


Waarom, als je twijfelt, het niet gewoon eens een jaar proberen? Je betaalt bij ons per jaar, vind je het niets, dan kun je aan het einde van het jaar je tuin gewoon weer opzeggen en is er niets verloren, maar ben je een ervaring rijker en hoef je niet meer te verzinnen of te twijfelen. Het was het waard, of het was het niet waard. Dus mocht je twijfelen, lees dan vooral het stuk hieronder en probeer het gewoon eens!


De voordelen van een moestuin:

Je bent bij ons nooit alleen. Dat betekent dat je leuke contacten met andere mensen kan hebben. Vaak zien we in onze volkstuinen dat mensen zaden, zaailingen en planten uitwisselen, maar ook moestuinkennis, recepten, enz...

Altijd fijn om gewoon ook een gezellig babbeltje te doen met onze leden die allemaal dezelfde hobby delen. En mocht je ergens hulp bij nodig hebben (zoals het versjouwen van een watervat, het snoeien van een hoge fruitboom of het verzetten van een hek) kan je altijd vragen of de buren je even willen helpen.

In onze samentuin voorzien we regelmatig voor een klein prijsje een bbq, wat koffie of een lekker fris biertje, en kan er gezellig nagekletst worden na het werk in de tuin.


Als vereniging proberen wij ons uiterste best te doen om onze mensen samen te brengen in het tuinieren, maar uiteraard is elk lid vrij om daar wel of niet aan mee te doen.


Er zijn alleen maar vrolijke mensen! De zon schijnt voor iedereen!

Wij bedoelen hiermee dat iedereen naar de volkstuin komt voor zijn of haar hobby, niemand komt met tegenzin, het is voor iedereen in mindere of meerdere mate ‘lekker buiten zijn en in de grond wroeten’.Je leert er andere mensen kennen. Leuk om te zien dat je bij ons mensen uit alle lagen van de bevolking tegenkomt en van alle nationaliteiten en leeftijden, het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar helpen waar nodig.


‘Vroeger’ stond de moestuin/volkstuin bekend als plaats en hobby voor oudere gepensioneerde mannen die hun tijd in ‘moesten’ vullen. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Er zijn gepensioneerden die een nieuwe hobby hebben gevonden, maar ook jongere mensen die graag biologisch willen eten, mensen die met hun kinderen graag iets met tuinieren en de natuur willen doen en leren.

Iedereen in onze volkstuinen heeft zo zijn eigen redenen om een tuintje te huren. Ons jongste lid is nog geen 20 jaar, ons oudste lid is er bijna 87!


Het is een gezonde hobby: je bent fysiek bezig, in de buitenlucht, je eet je zelfgeteelde groenten en fruit. En het nodigt uit tot een andere hobby: koken. Want niets zo leuk als koken met je zelfgeteelde en geoogste groenten.

Op ons volkstuincomplex worden heel veel recepten uitgewisseld, nationaal en internationaal. En dat nodigt dan vervolgens weer uit om ook eens andere soorten groenten te telen dan gewend.


Tuinieren is rustgevend. Soms is het zwaar werk, soms inspannend, soms ontspannend. Het is heerlijk om alle gedoe even te vergeten en je hoofd leeg te maken.


Altijd welkom bij ons, Het Bestuur.unsplash